71 leuke weetjes over Italië (Wist je #17 al?) - Wonderful Wanderings (2024)

Ik probeer altijd wat feiten op te zoeken over de landen die ik bezoek. Zo publiceerde ik al leuke weetjes over Duitsland, Griekenland en België. Deze keer is het de beurt aan het land van pizza en gelato met 71 leuke weetjes over Italië.

71 leuke weetjes over Italië

71 leuke weetjes over Italië (Wist je #17 al?) - Wonderful Wanderings (1)

Deze post maakt deel uit van een reeks artikels met leuke weetjes over landen waarover hier op de blog artikels staan. Zo'n posts zijn van nature op research gebaseerd en ook al werd er veel tijd aan besteed, bestaat de kans dat er hier en daar een foutje is ingekropen. Zie je iets dat onjuist lijkt, laat het me dan even weten op wanderer [at] wonderfulwanderings.com en ik bekijk het. Dankje!

1. Rome, de hoofdstad van Italië, wordt de Eeuwige Stad genoemd omdat de oude Romeinen geloofden dat ze eeuwig zou blijven bestaan. Wanneer Jupiter's dochter in de Aeneis van Virgilius aan hem vraagt wat de toekomst zal zijn van de nakomelingen van haar zonen, zegt hij: “Ik zal ze een rijk zonder einde geven”.

2. De driekleur van Italië is geïnspireerd op de Franse vlag doordat Napoleon op een bepaald moment over Noord-Italië heerste.

3. Het Colosseum heet officieel het “Flavische Amphitheater” omdat het gebouwd werd tijdens de Flavische Dinastie onder Keizer Vespasianus en geopend werd onder de heerschappij van diens zoon Titus. De enorme arena werd gebruikt voor gladiatorengevechten en gevechten met wilde dieren, alsook voor publieke executies. Lees hier over mijn bezoek aan het Colosseum

4. Het Romeinse Forum, wat het economische en politieke centrum van het Oude Rome was, is gebouwd op een voormalige moerassige begraafplaats.

5. Het Pantheon is de best bewaarde structuur uit het Oude Rome

6. De huidige Sint-Pietersbasiliek is niet de originele. De eerste kerk werd gebouwd door Keizer Constanstijn op de plek waar Sint Pieter begraven zou zijn. In de vroege Renaissance was hij in een onherstelbare staat vervallen. Er werd besloten de kerk af te breken en een nieuwe te bouwen.

7. In de necropolis van de Sint-Pietersbasiliek liggen 91 pausen, de Heilig-Roomse Keizer Otto II en de Zweedse koningin Christina begraven, naast nog enkele anderen.

8. Nadat de geestelijk gestoorde geoloog Lszlo Toth de Pietà van Michelangelo in 1972 met een hamer aanviel, werd hij achter kogelvrij glas geplaatst.

9. De Basilica di San Giovanni in Laterno is de basiliek van Rome, en niet de Sint-Pietersbasiliek. Het is ook de oudste van de vier basilieken in Rome, de Rooms-Katholieke “Moederkerk” en de zetel van de bisschop van Rome, de paus.

10. Michelangelo twijfelde erover de opdracht aan te nemen om het plafond vand e Sixtijnse Kapel te schilderen. Hij was immers al aan de marmeren tombe van Paus Julius II aan het werken en zag zichzelf ook eerder als een beeldhouwer dan als een schilder.

71 leuke weetjes over Italië (Wist je #17 al?) - Wonderful Wanderings (2)

11. De grootste en bekendste barokke fontein in Rome is de Trevifontein. De legende wil dat als je een muntje in de fontein gooit, je zeker naar Rome zal terugkeren.

12. De zwaarste truffel ooit woog haast 1,5 kg en werd in Toscane egvonden door een hond genaamd Rocco. Hij werd tijdens een veilig verkocht voor $330.000.

13. Italiaanse journalist en auteur Carlo Lorenzini schreef “De Avonturen van Pinokkio”. Zijn pseunodiem Carlo Collodi komt van het geboortedorp van zijn moeder, Collodi. Daar opende in 1956 een Pinokkiopark.

14. De opening van de eerste McDonald's in Rome in 1986 zorgde voor nogal wat commotie. De bekende Italiaanse modeontwerpen Valentino deed het restaurant een proces aan omwille van het lawaai en de ondraaglijke geur van het eten. Er werd ook een “Red Rome” commité opgericht dat protesteerde tegen fast food en de veramerikanisering van de Italiaanse cultuur.

15. De Verenigde Staten banden de import van Prosciutto tot in 1989, en die van Mortadella en Speck tot in 2000. Andere vleessoorten, zoals Cotechino en Zampone, zijn nog steeds niet toegelaten. Sommige beweren dat dit is om Amerikaans vee tegen ziekten te beschermen maar volgens andere wil men de Amerikaanse vleesproducenten de concurrentie besparen.

16. Authentieke Italiaanse mozzarella wordt gemaakt van waterbuffelmelk en wordt best vers aangeboden zodat hij zijn natuurlijke vochtgehalte behoudt. In de koelkast droogt de kaas uit en wordt hij rubberig.

17. Pasta deed zijn intrede in Italië toen de Arabieren Sicilië binnenvielen in de 8e eeuw.

18. Gehaktballen en spaghetti zijn geen typisch Italiaanse combinatie. Italiaanse maaltijden bestaan meestal uit twee delen: de primo piatto (pasta en risotto) en de secondo piatto (vlees of vis met contorno, een bijgerecht van groenten).

19. Pasta Alfredo is een Amerikaans gerecht, geen Italiaans.

20. Het is niet gebruikelijk dat de Italiaanse “Trouwsoep” Minestra Maritata opgediend wordt tijdens trouwfeesten. “Maritata” betekent getrouwd, maar het gaat er eerder om dat de ingrediënten van de soep zo goed samen gaan dat ze “getrouwd” zijn.

71 leuke weetjes over Italië (Wist je #17 al?) - Wonderful Wanderings (3)

21. Op het moment van schrijven is er nog geen enkele Starbucks in Italië, terwijl Starbucks CEO Howard Schultz net tot de oprichting van de keten geïnspireerd werd in Milaan. In maart 2016 werd echter wel aangekondigd dat de eerste Italiaanse Starbucks in 2017 in Milaan zou open gaan.

22. Pizza won aan populariteit onder boeren in Italië in de 16e eeuw toen de tomaten uit Peru het land werden binnen gebracht.

23. De naam “pizza margherita” zou er gekomen zijn na een bzoek van koningin Margherita van Savoy aan pizzaria Brandi in Napels in 1889. Of dat waar is, is echter nooit bewezen.

24. De grootste universiteit in Europa en de oudste in Rome is de Sapienza Universiteit van Rome. Ze werd gesticht door Paus Bonifacius VIII in 1303.

25. SPQR, de afkorting die je kan zien op gebouwen, munten en zitbanken in Rome, staat voor Senatus PopulusQue Romanus (“de Senaat en het Volk van Rome”) en betekent “deel uitmakend van de Romeinse Republiek, niet geregeerd door koningen”.

26. Vaticaanstad is een onafhankelijke stadsstaat die bestuurd wordt door een absolute monarch (de paus) en een eigen vlag, volkslied, leger, munt, postzegels, apotheek, postkantoor, telefoonsysteem en media heeft. Ze is een achtste van de grootte van Central Park in New York en heeft een bevolking van 800 inwoners. Het is dan ook het kleinste land ter wereld.

27. Monte Bianco, beter bekend als de Mont Blanc, is de hoogste bergtop in de Alpen en in West-Europa met 4808, 73 meter.

28. Ferrari, Lamborghini, Maserati en Alfa Romeo zijn populaire Italiaanse sportwagens.

29. De literaire klassieke “I Promessi Sposi” van Alessandro Manzoni wordt gezien als de 19e-eeuwse Italiaanse tegenhanger van Shakespeare's “Romeo en Jullia”.

30. Opera ontstond in Firenze aan het einde van de 16e eeuw in de vorm van intermezzi, muzikale stukken die tussen toneelacten gespeeld werden. De vroegst bekende opera is Jacopo Peri's “Dafne”.

71 leuke weetjes over Italië (Wist je #17 al?) - Wonderful Wanderings (4)

31. De eerste werkende telefoon werd gemaakt door de Italiaanse Innocenzo Manzetti in 1865, maar niet gepatenteerd. De Italiaanse immigrant Antonio Meucci nam er een patent op, maar kon de hernieuwing van het patent niet betalen. Alexander Graham Bell kocht het patent in 1876, waardoor de uitvinding van de telefoon aan hem wordt toegekend.

32. De eerste batterij werd uitgevonden door Alessandro Volta in 1799.

33. Oogglazen werden in het laatste kwart van de 13e eeuw uitgevonden in de regio Veneto.

34. Vermaard Italiaans astronoom, fysicus, wiskundige, uitvinder en filosoof Galileo Galilei werd tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld omdat hij Copernicus' theorie steunde dat de aarde rond de zon draait. Uiteindelijk werd zijn straf verminderd tot huisarrest. Pas in 1992, 300 jaar na zijn dood, verklaarde het Vaticaan dat hij geen ketter meer was.

35. Een fan van Galileo sneed zijn middenvinger van zijn rechterhand toen zijn lichaam 100 jaar na zijn dood verplaatst werd. De vinger wordt nu tentoongesteld als reliek in het Museum voor Wetenschapsgeschiedenis in Firenze.

36. Leonardo da Vinci, bekend van de Mona Lisa, Het Laatste Avondmaal en zijn vele bijdragen tot de wetenschap en de kunsten, werd nooit opgeleid als kunstenaar. Zijn vader erkende zijn talent en liet hem in de leer gaan bij beeldhouwer en schilder Andrea del Verrochio.

37. Galileo’s student, Evangelista Torricelli, vond de kwikbarometer uit, een toestel dat luchtdruk meet.

38. Nobelprijswinnaar Guglielmo Marconi uit Bologna vond de radio uit.

39. De jacuzzi zou uitgevonden zijn door de Italiaanse Jacuzzifamilie die naar de Verenigde Staten migreerde. De eerste versie was een hydropomp die therapeutische gebruikt werd tegen de rheumatische artritis van een van de broers. Twee generaties later bouwde Roy Jacuzzi het eerste bubbelbad.

40. Bartolomeo Cristofori uit Padua zou de eerste piano uitgevonden hebben, de gravicembalo col piano e forte.

71 leuke weetjes over Italië (Wist je #17 al?) - Wonderful Wanderings (5)

41. De MPEGen MP3 werden uitgevonden door Leonardo Chiariglione en zijn team.

42. De Banca Monte dei Paschie di Sienna is ‘s werelds oudste bank. Ze werd gesticht in 1472 in Sienna.

43. In 1885 nam Angelo Moriondo een patent op een machine die zou leiden tot de uitvinding van de espressomachine door Luigi Bezzera en Desiderio Pavoni. Zij verbeterden het originele ontwerp van Moriondo.

44. Het prototype van de nucleaire reactor werd ontworpen door Nobelprijswinnaar Enrico Fermi. Hij was een van de wetenschapeprs die het Manhattenproject (ontwerp van de eerste atoombom) leide.

45. De moderne liposuctie is geëvolueerd uit een tunneltechniek bedacht door vader en zoon Arpad en Giorgio Fischer uit Rome.

46. Cristoforo Colombo, beter bekend als Christoffel Columbus, werd geboren in Genoa. Hij raakte de weg kwijt onderweg naar Azië en belandde in wat we nu kennen als Amerika.

47. De Venetiaanse handelaar Marco Polo introduceerde China en Centraal-Azië in Europa via de wereldreizen die hij 24 jaar lang samen met zijn vader en oom maakte.

48. De italiaan Giovanni Caboto, beter bekend als John Cabot, vestigde de eerste Britse overzeese kolonie – een vissersdorp – in Newfoundland. Hij kreeg hiertoe opdracht van Henry VII van Engeland.

49. Giovanni Maria Farin groeide op in Italië, maar verhuisde later naar Keulen. Daar ontwierp hij geurwater op basis van de geur van Italië op een lenteochtend. Die geur staat nu bekend als Eau de Cologne.

50. De enige actieve vulkaan op het Europese vasteland, de Vesuvius, is een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld. Toen hij in 79 A.D. uitbarstte, bedekte hij de stad Pompeii in as en stierven er 16.000 mensen.

71 leuke weetjes over Italië (Wist je #17 al?) - Wonderful Wanderings (6)

51. Voor Italië de euro aannam, was de munteenheid van het land de Lira.

52. Italië is het land met de meeste UNESCO-sites ter wereld. Het heeft er 51.

53. De Toren van Pisa weegt zo'n 14.500 ton en telt acht verdiepingen, inclusief een kamer met zeven klokken.

54. De mafia ontstond in post-feodaal Sicilië toen in de 19e eeuw privé-milities geld begonnen af te persen van landeigenaars.

55. Topmodeontwerper Gianni Versace ontwierp kledij voor sterren als Madonna, prinses Diana, Elton John, Elizabeth Hurley, Naomi Campbell en Tina Turner. Zijn emperium werd in minder dan een decennium $800 waard. In 1997 werd hij werd doodgeschoten voor de deur van zijn huis in Florida. Sindsdien is zijn zus Donatella creatief directeur van de Versace Group.

56. Giorgio Armani kreeg de modesmaak te pakken toen hij op vakantie was in Milaan. Hij nam een job aan in een warenhuis waar hij een fotograaf assisteerde. Nadat hij zijn militaire dienst had uitgedaan, stopte hij met zijn doktersopleiding en gijg hij voor Nino Cerruti werken als ontwerper. Hij draait nu al drie decennia mee en is nog steeds een succe.

57. Valentino Garavani uit Lombardië werd bekend omwille van zijn ‘Valentinorode' jurken. Hij was de lievelingsontwerper van Jacqueline Kennedy.

58. Miucca Prada erfde de familiezaak in 1978. Ze had geen modeachtergrond, wel een doctoraat in politieke wetenschappen. Samen met haar man Patrizio Bertelli groeide ze de zaak uit tot een van ‘s werelds meest bekende modemerken.

59. Hoofd van de Benneton Group, Luciano Benetton, was Italiaans senator van 1992 tot 1994.

60. The House of Gucci started as a small family-owned leather saddlery shop in 1905. From selling leather bags to horsem*n, Guccio Gucci expanded his business and opened a store in Milan. After his death, his sons and grandsons continued running and expanding the business until it grew to be one of the most prominent fashion brands worldwide.

60. Gucci startte als een kleine familielederzaak in 1905. Guccio Gucci breidde uit en opende een winkel in Milaan. Na zijn dood zorgden zijn zonen en kleinzonen ervoor dat Gucci een van de prominentste modehuizen ter wereld werd.

71 leuke weetjes over Italië (Wist je #17 al?) - Wonderful Wanderings (7)

61. De oorsprong van Italiaanse achternamen is vaderlijk, beroepsmatig, beschrijvend of geografisch. Achternamen die eindigen op “o” komen meestal uit Zuid-Italië, terwijl achternamen die eindigen op “i” meestal uit Noord-Italië komen.

62. De Sardinische eilanden staan bekend om hun “heksen” die genezende drankjes bereiden.

63. Bocce is een Italiaanse sport die op petanque lijkt, maar waarbij de spelers een aanloop nemen een eerder bowlen dan gooien.

64. Italiaanse gesprekken zonder veel handgebaren zijn… niet veelvoorkomend.

65. AC Milan 1988-1990 wordt als een van ‘s werelds beste voetbalploegen ooit aanzien, of zo zeggen de experts me.

66. Nummer 13 is een geluksnummer in Italië. De uitdrukking “fare tredici” (“13 doen”) betekent “de jackpot winnen”. Nummer 17 is dan weer een ongeluksgetal.

67. Sophia Loren, de Italiaanse Marilyn Monroe, werd geboren in Italië.

68. De Italiaanse acteur, regisseur en producer Roberto Benigni is bekend om zijn Oscarwinnende film La Vita e Bella.

69. Componist Antonio Vivaldi werd opgeroepen als priester maar koos ervoor zijn passie voor muziek te volgen.

70. In Italië wordt het als beleefd beschouwd eten niet meteen te aanvaarden, maar te wachten tot het een tweede keer wordt aangeboden.

71. Taboeonderwerpen tijdens familiegesprekken zijn seks, de mafia, politiek en het Vaticaan.

Pin voor later

71 leuke weetjes over Italië (Wist je #17 al?) - Wonderful Wanderings (8)

71 leuke weetjes over Italië (Wist je #17 al?) - Wonderful Wanderings (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6397

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.