Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (2024)

KONINGSDAG

    Gisteren, 20:35 8 minuten leestijd

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (1)

    Het was weer Koningsdag! Overal in de regio werd de verjaardag van Koning Willem-Alexander groots gevierd. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van de nationale feestdag.

    Koningsdag overzichtelijk verlopen

    Koningsdag is rustig verlopen in onze regio. Een politiewoordvoerder meldde zaterdag rond 16:00 uur dat er geen grote incidenten zijn geweest. "Het is vrij overzichtelijk", liet zij weten. Ook volgens de handhaving in Rotterdam is de dag gemoedelijk verlopen. "De sfeer is rustig en gezellig. Van vermiste kinderen tot aan dronken lui, maar gelukkig wel samen gezellig bij elkaar komen. Voor jong en oud was er genoeg te bekijken", deelt Handhaving010 op X.

    Ook de nieuwe burgemeester van Schiedam is tevreden na zijn eerste koningsdag. "Het is een groot feest geweest en ik ben blij dat de zon is gaan schijnen," vertelt burgemeester Bergmann aan Twee.

    Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen

    Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft zaterdagmiddag feestvierders in Kralingen zijn dansmoves laten zien. Op de muziek van de Hermes House Band toonde hij een goed gevoel voor ritme te hebben. Het nummer zal ook niemand verbazen: I Will Survive.

    Op I Will Survive van Hermes House Band gaat burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam helemaal los tijdens Koningsdag 2024.

    Het is voor Aboutaleb de laatste Koningsdag als burgemeester van Rotterdam. In het najaar van 2024 moet zijn opvolger bekend zijn.

    Wereldbol ook dit jaar 'ondergespoten'

    Steden en dorpen hebben allerlei tradities en daar vormt Hendrik-Ido-Ambacht geen uitzondering op. Zo wordt het kunstwerk Wereldbol aan het Kruiswiel op Koningsdag altijd ondergespoten met zeepsop. Ook dit jaar sloegen feestgangers toe.

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (2)

    Wie achter deze zaak zit, is niet bekend.

    Oekraïense Sofiia (14) speelt Zuidlandse kerk stil

    De 14-jarige Sofiia uit Oekraïne heeft zaterdag in Zuidland op haar piano een optreden gegeven. Ongeveer 100 tot 150 belangstellenden luisterden aandachtig naar haar muziek in de Dorpskerk. Sinds november 2022 woont Sofiia met haar familie, die uit Oekraïne is gevlucht, in dit dorp.

    Oekraïense Sofiia (14) speelt Zuidlandse kerk stil

    Het optreden van Sofiia in de Kerkstraat maakte indruk op de bezoekers, zo vertelt voorzitter Adriaan van der Pols van de Oranjevereniging Zuidland. Dat beaamt ook Arie van Loo, die Sofiia en haar familie begeleidt. "Ik kreeg er een brok in mijn keel van."

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (3)

    Haar talent is bij meer mensen bekend. Zo zit Sofiia in Den Haag op het Haags Conservatorium. Op Koningsdag gaf zij haar eerste soloconcert. "Normaal gesproken treedt zij met andere muzikanten op", leggen haar ouders uit. "Maar deze keer mocht zij in haar eentje spelen. Ze was helemaal niet zenuwachtig. We hebben haar een aai over de bol gegeven en toen ging ze in de kerk optreden. Ze vond het super. Sofiia is blij dat er veel publiek aanwezig was."

    'Vroeger zat gewonnen bij Dikke Banden Race'

    Rond de kerk in Oudenhoorn verzamelen de jongeren zich uit de gemeente Voorne-Putten om van Koningsdag te genieten. Waaronder Jan, die in het dorp woont. “Vroeger deed ik mee met de Dikke Banden Race. Daar heb ik zat gewonnen”, bluft Jan. "Dat was vroeger altijd leuk."

    Luister hier naar het gesprek met de jongeren in Oudenhoorn op Radio Rijnmond:

    Nu ziet zijn Koningsdag er totaal anders uit. Ook het springkussen slaat de 18-jarige Jan maar over. “Beetje rondhangen en wat drinken. Dan weer richting huis”, kondigt Jan zijn plannen aan.

    Zeer jonge vrijwilligers in Abbenbroek

    Het succes van een mooie Koningsdag? "Genoeg vrijwilligers om dit uit te voeren, een gewillige boer om de spelletjes op te slaan en een Handige Harry, maar dat ben ik meestal zelf", lacht Aad Kweekel. Hij is voorzitter van de Oranje Vereniging in Abbenbroek en steekt al meer dan dertig jaar de handen uit de mouwen op Koningsdag en Koninginnedag.

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (4)

    Ook zijn kleinkinderen helpen mee. Onder wie de 12-jarige James. "Ik wil mensen blij maken. Iemand moet het doen", vertelt hij nonchalant. Hij heeft het vrijwilligerswerk dus met de paplepel ingegoten gekregen. "Ik hou van drukte. Er is hier van alles te doen."

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (5)

    Wanneer de kinderen bij James en alle andere spelletjes zijn geweest, dan wacht er voor hen nog een verrassing. "De patat is altijd gratis als de kinderen met de spelletjes hebben meegedaan", kondigt opa Aad aan.

    Barendrechtse kermis hoopt op hoogste omzet

    Het is inmiddels in Barendrecht een paar uurtjes droog. De zon komt zelfs door. Goed nieuws voor de exploitanten van de traditionele kermis, die zaterdag hun hoogste omzet hopen te draaien.

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (6)

    Zo kun je op het Binnenhof, vlakbij het gemeentehuis van Barendrecht, in de botsauto's. De jeugd vermaakt zich daar prima.

    Peter steelt de show met zijn Western Star

    Peter Holkema pronkt op de Ring in Zuidland met zijn oude truc. "Wij hebben hier twee Amerikaanse showtrucks van 34 à 35 jaar oud. Ze zien eruit alsof die net uit de fabriek zijn gerold", vertelt de trotse eigenaar van zijn Western Star 4964F. "We hebben hier jaren aan moeten werken om die in deze staat te krijgen."

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (7)

    Holkema roept iedereen op om zijn wagens te bekijken en te fotograferen. Eén van de voertuigen is zelfs helemaal leeggehaald, omdat die niet meer te restaureren was. "Er zat enkel een vast bed in. Dat vonden we wat karig. Dus we hebben hem helemaal opnieuw ingericht."

    'En zonder Jan geen republiek!'

    Niet iedereen viert Koningsdag in Nederland. Er zijn ook republikeinen die niets van deze nationale feestdag moeten hebben. Maar één man zal het zaterdag waarschijnlijk zwaar hebben.

    Voor wie regelmatig naar wedstrijden van FC Dordrecht gaat, kan niet om supporter Jan van Nieuwenhoven heen. Met zijn kenmerkende kapsel en bekende strijdkreet 'Republiek Dordrecht!' moedigt hij zijn favoriete ploeg aan. De supportersvereniging van de Dordtse voetbalclub is hem daarom op Koningsdag niet vergeten.

    Kick! Gilberts parel blinkt op de vrijmarkt

    Soms kom je iets heel tofs tegen als je langs de vele kleedjes en kraampjes loopt. Zoals deze gave bak van Gilbert Warning. In Zuidland pronkt zijn Delage uit 1938.

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (8)

    Zuidland kent een gezellige drukte, meldt Adriaan van der Pols op Radio Rijnmond. "We begonnen vanmorgen met regen. We hadden dit niet verwacht", vertelt de opgetogen voorzitter van de Oranjevereniging van het dorp. "Tijdens de regenbuien dacht ik: wat gaat dit worden? Maar we gingen gewoon door en bleven lachen. De regen hield vanzelf op."

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (9)

    Vrijmarkten op natte kleden

    Je moet dit jaar een echte bikkel zijn om op straat oude spullen te verkopen. Zo ook in Rotterdam, waar presentator Roland Vonk de diehards langs de plastic zakken ziet struinen.

    Valt de 'oranje kroon' in de smaak?

    Geen zin in tompouce vandaag? Dan is het onderstaande gebakje misschien wel iets voor jou.

    Onze verslaggever Rob van Groeningen ging in Rotterdam de straat op met een 'oranje kroon'. Geen echte, maar van chocolade.

    Is er een nieuwe traditie geboren? We wachten met smakelijke interesse af.

    Knallend begin van Koningsdag in Alblasserdam

    Ruim honderd jongeren hebben zaterdagochtend Alblasserdam wakker geschud. In een optocht van rokende en knallende trekkers, scooters, motoren en auto’s gingen zij rond 08:30 uur door de straten. De jongeren kwamen vanuit heel de omgeving.

    Knallend begin van Koningsdag in Alblasserdam

    De groep reed via onder meer de Vondellaan en de Plantageweg naar de rotonde bij de Randweg. Een politiewoordvoerder meldt dat deze mensen overlast veroorzaakten. "De agenten zijn met hen in gesprek gegaan. Dat ging prima. Ze hebben de aanwijzingen opgevolgd", laat hij weten. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (10)

    Later in de ochtend is de groep vertrokken richting Oud-Alblas en Bleskensgraaf.

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (11)

    Dordtse burgemeesters maken zich op voor Koningsdag

    Uiteraard is burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht zaterdag in zijn stad te vinden. Maar hij is dit jaar niet alleen, want burgemeester Kolff wordt bijgestaan door niemand minder dan Keyshia.

    De 10-jarige kinderburgemeester van Dordrecht beleeft haar eerste Koningsdag in functie. Dus als je burgemeester Kolff treft, dan kun je nóg iemand de hand schudden.

    GGD: 'Vergeet de oordoppen niet'

    De GGD Rotterdam-Rijnmond geeft feestvierders zaterdag een goed bedoeld advies mee als je naar een festival gaat.

    Dertig mensen toegang tot Hoeksche Waard ontzegd tijdens noodbevel vanwege 'luilakken'

    De politie heeft in de nacht voorafgaand aan Koningsdag dertig mensen de toegang tot de Hoeksche Waard ontzegd. Ook zijn tien scooters en een quad in beslag genomen.

    LEES OOK Dertig mensen toegang tot Hoeksche Waard ontzegd tijdens noodbevel vanwege 'luilakken'

    De gemeente en politie hadden al aangekondigd streng te controleren op het 'luilakken', om te voorkomen dat grote groepen scooterrijders en bestuurders van andere gemotoriseerde voertuigen het eiland onveilig zouden maken.

    Aubade valt letterlijk in het water

    Voor de traditionele aubade op Koningsdag heb je dit jaar een paraplu of een regenjas nodig. Als die überhaupt buiten wordt georganiseerd, want er trekken zaterdagochtend buien over de regio. De aubade in Spijkenisse verhuisde vanwege de regen naar binnen.

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (13)

    Daarom opende burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard in het gemeentehuis de feestelijke activiteiten in zijn gemeente. Hij bleek niet van suiker. De burgemeester hees buiten namelijk wel de Nederlandse vlag, waarna het Wilhelmus klonk.

    Traditie wordt in ere gehouden: lange rij voor Maassluise bakkerij

    Ook dit jaar stonden mensen in alle vroegte voor Bakkerij Holtkamp om de bekende oranjetompouces te kopen. Elk jaar komen klanten van heinde en verre om het gebak in Maassluis op de kop te tikken.

    Weer een lange rij voor oranjetompouce in Maassluis

    Voor de deur stond om 05:00 uur al een rij van ruim honderd mensen. De eerste klant was er zelfs al om 02:20 uur. Terwijl er buiten een hoop mensen staan te wachten, wordt er in de bakkerij door veel mensen hard gewerkt aan de tompouces.

    LEES OOK Traditie wordt in ere gehouden: eerste mensen al om 02:20 uur in de rij voor oranjetompouce in Maassluis

    💬 WhatsApp ons!
    Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl

    Lees terug: Koningsdag 2024 verloopt gemoedelijk | Burgemeester Aboutaleb swingt de pan uit in Kralingen (2024)

    FAQs

    Wie is de echtgenote van Aboutaleb? ›

    Hoeveel jaar Aboutaleb burgemeester? ›

    In 2021 werd de World Mayor Award aan hem toegekend. Aboutaleb maakte op 9 januari 2024 bekend dat hij in de loop van het najaar van 2024 zal stoppen als burgemeester van Rotterdam. Op 3 april van dat jaar maakte hij bekend per 1 oktober van dat jaar te stoppen als burgemeester van Rotterdam.

    Wie was de burgemeester van Rotterdam? ›

    Ahmed Aboutaleb is sinds 2009 burgemeester van Rotterdam. Op 5 januari 2021 begon hij aan zijn derde periode van 6 jaar. Hij is de tweede naoorlogse burgemeester van Rotterdam die voor een derde termijn is benoemd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil opkomen voor mensen die in de problemen komen door de wetten en regels.

    Waar woont Aboutaleb? ›

    Aboutaleb wordt geboren in 1961 en groeit op in Beni Sidel, Marokko. Op zijn vijftiende komt hij met zijn moeder en zusjes naar Nederland, waar ze verenigd worden met hun echtgenoot en vader die al jaren als gastarbeider werkt en in Den Haag woont.

    Welke partij is Aboutaleb? ›

    Wat verdient de burgemeester van Rotterdam? ›

    Salaris burgemeester Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

    Als je kijkt naar het bovenstaande overzicht kun je zien dat Zowel Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam (821.752 inwoners), als Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam (623.652 inwoners) een salaris hebben van bruto € 12.246,36 per maand.

    Hoeveel keer mag je burgemeester zijn? ›

    Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar. Na iedere periode van 6 jaar kan een burgemeester herbenoemd worden.

    Wie is roufaida Aboutaleb? ›

    Roufaida Aboutaleb is de dochter van de Rotterdamse burgemeester, van wie ze uiteraard veel meekreeg van diens cultuur. In de zomer ging ze vaak bepakt en bezakt met haar familie op vakantie naar Marokko. Tijdens die ritten werd de nodige Riffijnse en Arabische muziek gedraaid.

    Wat verdiend een burgemeester van Amsterdam? ›

    Zoals alle rijksambtenaren hebben ook burgemeesters recht op vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Het vakantiegeld bedraagt 8 procent van de salaris en de eindejaarsuitkering zelfs 9,8 procent (8,3 procent voor wethouders). In totaal strijkt Femke Halsema dit jaar dus bijna 194.000 euro bruto op.

    Wie is de loco burgemeester van Rotterdam? ›

    Vincent Karremans
    2018-2021fractievoorzitter VVD Rotterdam
    2021-hedenwethouder van Rotterdam
    2021-2022locoburgemeester van Rotterdam
    Portaal Politiek Nederland
    12 more rows

    Wie was de eerste vrouwelijke burgemeester in Nederland? ›

    Smulders-Beliën kreeg in 1959 van de directie van Van Doorne's Automobiel Fabriek een DAF 600 cadeau, het was een van de eerste twee exemplaren die werden gefabriceerd. Ze bleef achttien jaar lang de enige vrouwelijke burgemeester van Nederland tot op 16 oktober 1964 nog twee vrouwen werden benoemd: M.

    Wie wordt nieuwe burgemeester Rotterdam? ›

    Dan doen we met de oud-politici Peter van Heemst en Jos Verveen, die als een soort Rotterdamse Statler en Waldorf met een kwinkslag en een knipoog vijf potentiële burgemeesters bespreken. Vandaag: Hugo de Jonge. Hugo de Jonge woont sinds zijn studententijd in Rotterdam.

    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Nathanael Baumbach

    Last Updated:

    Views: 5553

    Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

    Reviews: 82% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Nathanael Baumbach

    Birthday: 1998-12-02

    Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

    Phone: +901025288581

    Job: Internal IT Coordinator

    Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

    Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.