Hoe maak je een website? Stappenplan voor beginners (2024)

Een website is hét online visitekaartje voor een bedrijf. Het is de eerste kennismaking die een potentiële klant heeft met jouw bedrijf. Het is daarom belangrijk om een website te maken die indruk maakt, overzichtelijk is en bezoekers omzet naar klanten.

In een onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek kwam naar voren dat 74% van de mensen online hun aankopen doen. Het is dus erg belangrijk om als bedrijf goed vindbaar te zijn online. Maar hoe maak je een goede website? In dit artikel bespreken we aan de hand van 8 stappen hoe je een eigen website kan beginnen.

Snel actie ondernemen? Met deze business tools zit je goed!

Stap 1: Een plan maken

Voordat je begint, is het is belangrijk om een plan te maken. Je hebt waarschijnlijk al vele ideeën en wilt graag aan de slag. Dit is goed, maar zonder een plan haal je niet het maximale uit je website.

Schrik niet, het plan hoeft niet uit meerdere pagina’s te bestaan. Schrijf voor jezelf kort op waarom je een website wilt starten, wie je wilt bereiken en wat je boodschap is. Door deze drie dingen duidelijk voor ogen te hebben kan je richting geven aan je website en beter je doelgroep aanspreken.

Stel, je opent binnenkort een restaurant en wilt daar een goede website voor neerzetten. Het is dan belangrijk om te weten wat het doel is van je website. Waarschijnlijk is het hoofddoel om mensen een reservering te laten maken. Maar wat wil je nog meer? Op welke doelgroep focust je restaurant zich en wat voor uitstraling past hierbij?

De uitkomsten van deze vragen zijn cruciaal voor de inrichting van je website. Als je namelijk bepaalt dat jouw restaurant in het hoge segment gepositioneerd zit, is het belangrijk om een website te hebben met een luxe uitstraling.

Stap 2: Domeinnaam bepalen en registreren

Kies een domeinnaam die goed te onthouden en niet te ingewikkeld is. Zo ben je goed te vinden voor je doelgroep. Neem bijvoorbeeld de naam van deze website, hoebeginik.nl. Voor mensen die willen starten met ondernemen en geld verdienen komt vaak de vraag naar boven; hoe begin ik met …. Dit is dus een logische domeinnaam en dekt de lading van het bedrijf goed.

Je kunt kiezen voor een betaalde naam die eindigt op .nl, .com, .eu of een gratis domeinnaam zoals .ml. Het nadeel van een gratis domeinnaam is dat je reclame op je website krijgt. Bij een betaalde domeinnaam kan je zelf kiezen of dit het geval is.

Met de miljoenen websites die er al zijn, kan het zijn dat de gekozen domeinnaam al in gebruik is. Check daarom altijd goed of jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Dit kan je checken bij een hosting partij. Later in dit artikel vertel ik je meer over je keuzes voor webhosting, hierbij krijg je een domeinnaam cadeau.

Stap 3: Webhosting en contentmanagementsysteem kiezen

Voor het maken van een website heb je webhosting en een contentmanagementsysteem (CMS) nodig. Webhosting is een dienst waarbij ruimte op internet wordt aangeboden. Door webhosting aan te schaffen krijgt jouw website een plekje op het internet. Een contentmanagementsysteem is een webapplicatie waarmee je een website in elkaar kan zetten. Twee bekende webhosting en CMS-systemen zijn WordPress en Phoenix.

Er zijn in de basis twee manieren waarop je een website kan hosten en maken. Je kan ervoor kiezen om de backend van je website te laten beheren door een bedrijf en zelf de website te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld met WordPress.

De andere optie is om een systeem aan te schaffen waarbij de complete website met behulp van een website builder gemakkelijk en snel in elkaar gezet kan worden. Dit kan bijvoorbeeld met SaaS software van Phoenix. Hier wordt vaak maandelijks of per jaar voor betaald.

Open source Software zoals WordPress wordt veel gebruikt en is handig voor degenen die affiniteit hebben met het bouwen van een website. Het biedt veel vrijheid en mogelijkheden. Met vele plugins en tools kan je een website volledig naar jouw wens maken. Wel is hiervoor kennis nodig, al hebben wij dit zelf ook geleerd.

Het voordeel van een Phoenix website is dat je gemakkelijk en snel een website maakt die volledig is geoptimaliseerd voor SEO en het doen van online sales. Dit vereist bij WordPress veel meer tijd en kennis. Je betaalt dus iets meer voor Phoenix, maar kunt als het ware direct aan de slag.

Heijsen WordPress Webhosting

✅ Website altijd up-to-date
✅ Geen omkijken meer naar beveiliging
✅ Snelle webhosting voor snelle website
✅ Tot 180 dagen een backup beschikbaar

Prijs: vanaf €37 per maand

Bekijk de website

Phoenix website

✅ Speciaal gemaakt voor ondernemers
✅ Kant-en-klare templates
✅ Volledig geoptimaliseerd voor SEO
✅ Goed converterende leadmagnets

Prijs: vanaf €19 per maand

Start direct met 14 dagen gratis proefperiode

Welk boekhoudprogramma past het beste bij jou? Vind hier alle GRATIS opties

Stap 4: Website beveiligen

Voor een soepel gebruikerservaring is het van belang dat je website goed beveiligd is. Met een SSL-verbinding versleutel je de verbinding tussen jouw website en de browser van de bezoeker. Zonder een SSL-verbinding krijgt de bezoeker de melding dat jouw website onveilig is. Dit wil je uiteraard voorkomen om ervoor te zorgen dat bezoekers daadwerkelijk op je website terechtkomen. Een SSL-verbinding kan je aanvragen via je hostingwebsite.

Stap 5: Website bouwen

Nadat je deze stappen hebt doorlopen is het ein-de-lijk tijd om je website te bouwen. Het verloop van dit proces is afhankelijk van het gekozen CMS-systeem en de vereisten die je hebt voor jouw website. Er zijn enkele factoren die voor elke website belangrijk zijn, namelijk:

Een duidelijke huisstijl: Het is belangrijk om een herkenbare en duidelijke huisstijl door te voeren. Kies een kleur of meerdere kleuren die passen bij jouw boodschap en doelgroep en pas deze toe in het design van de website. Pas op dat je niet te veel kleur(en) gebruikt, aangezien dat afbreuk kan doen aan de duidelijkheid van de site. Het is complementair aan de website.

Het is voor de bezoeker duidelijk wat hij of zij kan doen: de aandachtspanningsboog van internetgebruikers gaat snel naar beneden en het wordt daarom steeds belangrijker om snel antwoord te geven op de vraag van de bezoeker. Zorg ervoor dat het voor de bezoeker in één oogopslag duidelijk is waar het over gaat en wat ervoor de bezoeker inzit.

Makkelijke gebruikerservaring: als een bezoeker duidelijk weet waar het over gaat en heeft besloten om verder te kijken op de website, is het belangrijk dat dit soepel verloopt. Hiervoor is het belangrijk dat er een logische structuur zit in de website. De bezoeker wordt langs de interesses geleid en aan de hand van voorbeelden en ervaringen van andere gebruikers naar een conversie gestuurd.

Een zoekoptie: voor bezoekers die snel antwoord op hun vraag willen krijgen is een zoekfunctie essentieel. Als je deze niet op je website hebt staat kan een bezoeker geneigd zijn om de website sneller te verlaten als hij of zij geen antwoord kan vinden.

Schrijf kort en bondig met een doel voor ogen: informeer je bezoekers met korte en bondige informatie waarin de boodschap snel duidelijk wordt. Lange teksten worden niet gelezen en zullen resulteren in minder betrokkenheid bij je website. Dit kan je conversies kosten.

Zorg voor een snelle website: een korte laadtijd is belangrijk voor een website. Als een bezoeker lang moet wachten tot een pagina geladen is, zal deze sneller geneigd zijn om naar een andere site te gaan. Versnel de laadtijd door onder andere afbeeldingen te verkleinen, te kiezen voor snelle hosting en datacompressies.

Er is natuurlijk nog veel meer nodig om van je website een succes te maken. Denk bijvoorbeeld aan zoekmachineoptimalisatie, Google Ads, contentmarketing en dat soort zaken. Daarover hieronder meer.

Jouw keuze voor het maken van een goede website

Nu je hopelijk een beter beeld hebt over wat er komt kijken bij het maken van een website, ga ik je meer vertellen over de opties die je hebt. In de regel zijn er zoals ik vertelde een paar opties. Je kunt ervoor kiezen om hosting te nemen en zelf een website te bouwen. Daarnaast kun je kiezen voor een pakket waarbij al veel van de design dingen uit handen genomen worden.

Persoonlijk heb ik destijds gekozen om zelf hosting te regelen en mijn eigen website te bouwen. Ik was een arme student toen ik begon, dus iedere euro was er een. Het heeft me veel tijd gekost om een website te bouwen, maar die kennis heb ik nu wel binnen. Voor de grote aanpassingen huur ik echter nog steeds een website bouwer in.

De optie om te kiezen voor software was er zover ik weet toen nog niet. Je betaald een maandelijks of jaarlijks bedrag en hiervoor krijg je een domeinnaam met als het ware een volledig geoptimaliseerd thema. Hierin kun je door met blokken te schuiven je website helemaal maken zoals jij dat wilt. Hiervoor is verder geen programmeerkennis noodzakelijk. Wat betreft tijd is dit dus een hele goede optie als je snel wilt beginnen. Wel kost het je iets meer, maar dat zijn keuzes. Dit heb ik hieronder even voor je op een rij gezet.

Heijsen WordPress Webhosting

✅ Website altijd up-to-date
✅ Geen omkijken meer naar beveiliging
✅ Snelle webhosting voor snelle website
✅ Tot 180 dagen een backup beschikbaar

Prijs: vanaf €37 per maand

Bekijk de website

Phoenix website

✅ Speciaal gemaakt voor ondernemers
✅ Kant-en-klare templates
✅ Volledig geoptimaliseerd voor SEO
✅ Goed converterende leadmagnets

Prijs: vanaf €19 per maand

Start direct met 14 dagen gratis proefperiode


We verwachten dat je deze artikelen ook wel kunt waarderen:

  • Wat is de lean startup methode? Volledige uitleg van het model
  • Voor jezelf beginnen – 8 handige tips
  • SKU betekenis
  • Mijn keuze voor web hosting | Alles over website hosting
  • Bedrijfsnaam generator, hoe een goede bedrijfsnaam bedenken?

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's

Hoe maak je een website? Stappenplan voor beginners (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6325

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.